Park070: Buiten in de stad

Even voorstellen: Sander Pieterse, de nieuwe locatiemanager van Park070. Sander is sinds de zomer van 2016 namens de Ontwikkelingscombinatie CBS de nieuwe locatiemanager van Park070. Met beide handen greep hij het project aan. “Ja, ik zie hier een fantastische kans om van een oude kantoorlocatie een nieuwe levendige woonplek te maken.” Met enthousiasme vertelt Sander wat hij zo bijzonder vindt aan dit project, waar de uitdagingen liggen en hij geeft een kijkje in de toekomst.

Wat doet een locatiemanager

“Als locatiemanager manage ik alles wat komt kijken bij een ontwikkeling. Van de ontwikkeling van het gebouw (het ontwerp) en de openbare ruimte eromheen tot de vergunningen. Daarbij zorg ik er, samen met een projectteam en de architect, voor dat de contractvorming met de gemeente en andere samenwerkingspartners tot stand komt, en bewaak ik de juridische procedures. En nog veel meer. Never a dull moment.”

Man met kind

Duurzaamheid in de hoofdrol

Het is geweldig om aan de ontwikkeling van Park070 mee te werken. Zo’n 230 woningen en appartementen bouwen op een plek waar ooit een markant kantoorgebouw stond, zorgt voor de nodige uitdagingen. Maar we hebben prachtige plannen, waar duurzaamheid een belangrijke rol in speelt. Niet alleen willen we delen van het gebouw – o.a. de kelder - en andere materialen gaan hergebruiken, ook onderzoeken we hoe we de woningen en appartementen zo energiezuinig mogelijk kunnen maken.

Daarbij creëren we een stuk sociale duurzaamheid met de twee gezamenlijke daktuinen én betrekken we Park ‘t Loo bij de nieuwe woonplek. Straks grenzen de privétuinen van de bewoners direct aan Park ’t Loo. Daardoor woon je heerlijk buiten, maar ook in de stad.

Uitdagingen en planning

“De woningen worden als het ware rondom het bestaande (te slopen) kantoorgebouw gebouwd, de hoogbouw komt op de plekken waar vroeger ook de hoogbouw was. Dat was nog een heel rekenwerk om te onderzoeken hoe we dit constructief mogelijk gingen maken. Samen met het projectteam heb ik heel wat uren samen gezeten om de ambitie haalbaar te maken. Maar het is gelukt en nu zijn we inmiddels zover dat we binnenkort met de nieuwste plannen naar de gemeente kunnen."

"Zoals het er nu naar uitziet, hebben we in maart 2017 het definitieve ontwerp gereed. Tegelijkertijd wordt het bestemmingsplan voorbereid en naar verwachting in het 2e kwartaal ter inzage gelegd. Dit wordt dan in oktober/november vastgesteld. Ondertussen gaan we de omgevingsvergunning aanvragen én is onze ambitie om in de zomer in verkoop te gaan."

Oud en nieuw gaan perfect samen

"Zoals ik al zei, blijft de kelder behouden. Hier komt straks een parkeergarage voor bewoners en bezoekers, waardoor het gehele plan autovrij wordt. Maar ook veel beeldende kunst uit het oude gebouw krijgt een nieuwe plek, zodat de DNA van deze locatie niet verloren gaat. Een stukje oud en een stukje nieuw. Want het ontwerp van Park070 is modern stedelijk door de stoere metselwerkverbanden en grote raamopeningen. Prachtig om te zien en heerlijk om in te wonen. Je kunt je vast voorstellen wat het doet voor de woonbeleving, al die verdiepingshoge ramen. Zicht op het park, de binnentuinen en vanuit de appartementen op de skyline van Den Haag."

Compleet aangelegde daktuin en privétuinen

Binnentuinen

“Wat ik trouwens ook heel bijzonder vind aan het plan, zijn de twee grote daktuinen die op het dek van de parkeergarage komen. Iedereen die hieraan woont, heeft een private tuin en direct zicht op het groen van de daktuinen die voor alle bewoners zijn. Zowel de daktuinen als de private tuinen gaan wij aanleggen. Kopers krijgen de keuze uit een aantal ontwerpen, zodat de tuinen wel echt passen bij hun smaak. Wat we hiermee bereiken, is een groene oase die niet voor overlast zorgt. Tuinen aanleggen op zo’n ondergrond is specialistisch werk in verband met de afwatering en dergelijke.”

“Op het punt waar de stad vroeger een beetje eindigde, wordt straks heerlijk geleefd. Deze nieuwe ontwikkeling, waar materialen worden hergebruikt en de parkeerkelder behouden blijft, is door het duurzame karakter een aanwinst voor de omgeving en de toekomstige bewoners. Een prachtig vooruitzicht, vind ik!”

Interesse? Bekijk de woningen
  Planning