Historie van het voormalige CBS kantoor

Op 24 april 1974 werd het nieuwe CBS kantoor in Voorburg officieel geopend door minister Lubbers. 44 jaar later wordt het gebouw van de architecten Ir. J.W. Du Pon en Ir. D. van Mourik ontmanteld. Nu verandert de plek in een nieuwe woonwijk. We nemen je graag mee in de geschiedenis van een van de grootste kantoorgebouwen van Nederland.

image alt

De bouw

Op 11 november 1968 'sloeg' minister De Block de eerste van de 1117 palen van het nieuwe CBS kantoor. Met 275.000 m3 moest het een kantoor worden van groots formaat. Om de constructie te kunnen dragen werd de betonvloer op de palen 1,80 meter dik. Het kantoorpand kreeg 750 vertrekken en 286 toiletten. In de kelder werd een verbrandingsoven aangebracht die 400 kg huisvuil per uur kon verwerken. Het gebouw werd in 2 fases opgeleverd; op 1 december 1970 het zuidelijk deel van de laagbouw, voor de geplande volkstelling, en vervolgens de rest in de tweede helft van 1973. De totale begroting voor de bouw bedroeg 60 miljoen gulden.

Beeld: Archief CBS

image alt

Het kantoorkolos

Het gebouw bestond uit een hoogbouwgedeelte van 13 verdiepingen, met onder andere de directievleugel, en een laagbouwdeel. In de laagbouw zat onder andere de bibliotheek en de kantine, met plaats voor maar liefst 800 medewerkers. In totaal was er ruimte voor 2000 arbeidsplaatsen in het kantoor! Door deze grote hoeveelheid mensen had niet iedereen gelijke werktijden, dat zou alleen al een gigantisch verkeersprobleem opleveren. Het gebouw had 2 liftschachten met aan beide kanten 4 liften: 3 voor maximaal 16 personen en 1 voor goederen. Om dit gigantische kantoorpand onder controle te hebben werd er een centrale controlekamer ingericht. Hier was bijvoorbeeld een tableau met 142 lampjes die corresponderen met de 142 brandmelders in het pand.

image alt

Parkeerkelder én schuilkelder

Bij het gebouw waren 700 parkeerplaatsen, waarvan 275 in de parkeerkelder en 120 overdekt op de begane grond. De overige auto's stonden in de buitenlucht. Elke medewerker had een vaste plaats. Daarnaast was er ruimte voor 520 fietsen en 370 bromfietsen, hierdoor kon een eigen fietsenmaker niet ontbreken! In de parkeerkelder was ook een schuilkelder voor 5.000 personen, die in oorlogstijd gebruikt kon worden. De bijzondere voorzieningen hiervoor zijn nog te vinden in de kelder, zoals toiletten, wasbakken en hermetisch afsluitbare toegangssluizen.

Beeld: Archief CBS

image alt

Kantoorverhalen

Als je door de gangen van het CBS kantoor liep, zag je aan beide zijde houten inbouwkasten. Medewerkers konden hier hun hangmappen en dossiers, maar ook hun jas kwijt. Direct naast de deur waren twee postbakjes aangebracht, zodat ongestoord de post opgehaald en gebracht kon worden. Elk uur kwam er namelijk een postbezorger de (interne) post brengen en de uitgaande post ophalen. Had je trek in een kopje koffie? Een paar keer per dag kwam er een serveerster langs om koffie te schenken. Vieze kopjes hoefde niet afgewassen te worden, dit deed de kantinedienst. Per jaar werden er 800.000 kopjes koffie en 200.000 kopjes thee geserveerd!

Beeld: Archief CBS

image alt

Kunst

In en rondom het CBS kantoor was ook kunst te vinden van onder andere Auke de Vries. Op het voorplein, bij de entree, werden 7 elementen geplaatst met handgebakken keramische tegels in geel/groene kleuren. Hiermee wilde de kunstenaar de relatie met het park versterken. In het binnenhof werd water aangebracht met daarin stokken in verschillende maten, vormen en richtingen. Deze stokken stelde riet voor, dat door een steeds wisselende stand van de zon en rimpeling in het water telkens een ander beeld gaf.

  Lees meer over duurzaamheid in Park070
  Bekijk de woningtypes