Duurzame en kindvriendelijke woonwijk op CBS-locatie

Vrijdag 6 maart 2015 tekenden de gemeente Leidschendam-Voorburg en Schouten de intentieovereenkomst voor de herontwikkeling van de CBS-locatie. Uitgangspunt is een duurzame, toekomstgerichte, kindvriendelijke woonwijk. Het CBS-gebouw aan de Prinses Beatrixlaan in Voorburg is nu nog het grootste leegstaande kantoorgebouw van Nederland. Ontwikkelende bouwer Schouten gaat er ongeveer 200 woningen en appartementen realiseren. Direct naast het Loopark.

 

Intentieovereenkomst

De gemeente en Schouten willen van de werklocatie CBS-kantoor een bijzonder woongebied maken. Uniek aan het plan is vooral dat het parkeren in deze nieuwe woonwijk volledig ondergronds wordt opgelost. Bovendien ligt de nieuwe woonwijk direct naast het Loopark. Hierdoor ontstaat een autovrije en kindvriendelijke woonwijk met een groene uitstraling. De woningen in de wijk worden duurzaam gebouwd. Schouten wil in de wijk woningen van verschillende groottes en types, zowel koop als huur, realiseren. Er komen eengezinswoningen met een grote tuin of terras en appartementen.

Samenwerking
In vervolg op de intentieovereenkomst gaan partijen het plan verder uitwerken. Schouten stelt daarvoor een stedenbouwkundig plan op en de gemeente maakt het ruimtelijk kader. Wethouder Saskia Bruines: “De gemeente is blij met de plannen voor de CBS-locatie. Een groene en duurzame wijk past goed bij ambities van dit college. We hebben vanuit een goede samenwerking tussen alle partijen: gemeente, ontwikkelaar en omwonenden een visie opgesteld, ook in het vervolgtraject blijven we samen optrekken.” Diverse omwonenden en ondernemers hebben zich aangemeld voor deelname aan een Klankbordgroep. Deze groep zal binnenkort gevraagd worden te reageren op het stedenbouwkundig plan en het ruimtelijk kader. Een volgende stap is het mogelijk maken van de bestemming ‘wonen’ op de CBS-locatie.

Intentieovereenkomst