Interview: Parel tussen stad en park

29 mei '19

Het voormalige CBS-gebouw is dan wel bijna verdwenen, maar leeft toch nog een beetje voort. Het kantoor uit de jaren zeventig bood de architecten namelijk de nodige inspiratie voor Park070, een nieuwe stadswijk die aansluit op de bestaande buurt. Wij spraken de architecten Dennis Hofman en Fred Bos van de Architektenkombinatie.

image alt

Besloten en toch doorwaadbaar

 “De kunst was een stadswijk te creëren die besloten en toch doorwaadbaar is, waar groen de boventoon voert, waar een wij-gevoel kan ontstaan en waar iedereen die in de stad én buiten wil wonen, zijn thuis kan vinden”, vertelt architect Dennis Hofman van de Architektenkombinatie samen met compagnon Fred Bos. “De historische atoomkelder met parkeergarage onder het voormalige CBS-gebouw bepaalt eigenlijk het hele plan”, zegt Hofman. “Het is een prachtig gegeven, want we kunnen het parkeren en de (fietsen)bergingen – vaak een doorn in het oog - ondergronds oplossen en bovengronds een groene ruimte creëren. Ook het bezoekersparkeren is ondergronds met daarboven een parkje.”

Voor de ontwerpers betekende de parkeerbak wel een puzzel, omdat alle woonblokken op of tegen de bak geplaatst moesten worden. Ook de doorgangen vanuit de garage naar de binnenhoven, de bezonning en de geluidsbelasting moesten overal kloppen. Maar het is gelukt. En hoe! Bovengronds komen huizen en appartementen rond twee binnenhoven, met de middentoren als stoere centrale plek. De huizenblokken omlijsten het plan, waardoor het een besloten karakter heeft, maar iedereen kan er toch doorheen wandelen.

image alt

De woning die bij je past

“We hebben een grote diversiteit aan woningen gecreëerd, zodat iedereen kan kiezen wat bij hem past: nu én in de toekomst. Uit ervaring weten we dat mensen een huis willen waar plek is voor elke fase in je leven en elke gemoedstoestand. Liever teveel ruimte dan nét aan. Als de kinderen groot zijn, willen mensen bijvoorbeeld een plek om zich terug te trekken en vrienden uit te nodigen. Er moet ruimte zijn voor logées, thuiswerken, misschien een praktijk aan huis of een studio voor inwonende familie. Om aan al die situaties tegemoet te komen, moet je slim omgaan met ruimte”, aldus de architect. In deze moderne stadswijk vind je daarom woningen in allerlei formaten en vormen, bijvoorbeeld met grote woonkeukens, slaapkamers en badkamers beneden, split level woonkamers, bovenwoningen en appartementen. En waar je ook woont in Park070, overal heb je groen om je heen. Sommige woningen zijn zelfs zo vernuftig ontworpen, dat je vanuit je huis uitkijkt op het park én het binnenhof! Vanuit de torens heb je ook prachtig zicht op de omgeving.

image alt

Privé en samen in balans

Ook buiten is plek voor elke ‘mood’. Iedereen kan zich terugtrekken in zijn eigen parktuin of hoftuin, of balkon en/of (dak) terras. Of genieten van de binnenhoven en het park, mensen ontmoeten, net waar je zin in hebt. “De entrees van de huizen bevinden zich grotendeels in de binnenhoven, zodat je je buren zo nu en dan tegenkomt. De hoftuinen zijn privé en lopen heel natuurlijk over in de binnenhoven. Voor kinderen is het één grote uitnodiging om buiten te spelen en voor iedereen is hier volop gelegenheid om buurtgenoten te ontmoeten”, zegt Hofman. Wie vanuit de omgeving naar Park070 kijkt, ziet gevels met een warm metselwerk, vooruitstekende en terugliggende details en veel glas, zodat buiten een beetje binnen wordt. Er zit ritme in de gevels, zodat alle huizen bij elkaar passen en je toch altijd je eigen huis herkent.

Hofman: “Kijk je vanuit Park ’t Loo naar de stadswijk, dan zie je een uitnodigende overgang naar Park070. Omdat iedereen zijn huis via het binnenhof betreedt, blijven de gevels aan de buitenzijde van de wijk rustig en groen. Het park vleit zich als het ware tegen de bebouwing aan.” En zo is Park070 een prachtige stadswijk midden in het groen.

  Bekijk het woningaanbod
  Bekijk de planning