Park ’t Loo: inspiratiebron voor Park070

20 mei '20

Park ’t Loo is een groen rustpunt in Voorburg en één van de groene longen van Den Haag. Het is een plek waar de moderne wereld en historie elkaar ontmoeten. Het park, twee kilometer lang, maakt deel uit van een eeuwenoude groene lijn van buitenplaats Vreugd en Rust aan de Vliet naar Paleis Huis ten Bosch. Hier, naast één van de modernste stadswijken van ons land, herleven ridders, de Prinsen van Oranje, Napoleon en filosoof Spinoza. Een wandeling door ‘de achtertuin’ van Park070.

De Koninklijke weg

De Koninklijke weg, een gemarkeerd wandelpad van Paleis Noordeinde naar Paleis Het Loo in Apeldoorn, voert door Park ’t Loo. Volgens oude verhalen, die teruggaan naar het begin van de achttiende eeuw, wilde de eigenaar van de buitenplaats aan de Vliet de band met de Oranjes benadrukken door zicht te houden op het woonpaleis van de prinsen, enkele kilometers verderop. Hij kocht vrij uitzicht en liet vastleggen dat op de tussengelegen weilanden niet gebouwd mocht worden. Hierdoor was vanuit Voorburg tot in de twintigste eeuw de koepel van Paleis Huis ten Bosch zichtbaar. Met dit vrije uitzicht kon de eigenaar zijn gasten imponeren.

image alt

Van weiland naar stadspark

Door onder andere de komst van de spoorlijn ging dit uitzicht verloren. Toch is de groene zone wonderwel intact gebleven. “Het is de verdienste van de stedenbouwkundigen uit de jaren vijftig die – geïnspireerd door de geschiedenis – besloten de weilanden om te vormen tot een eeuwig groen stadspark voor de inwoners van Voorburg”, zegt Toine van Wieringen, landschapsarchitect van de gemeente Leidschendam-Voorburg. “Voor het park werden grove, hoekige vormen gebruikt en veel beton, conform de heersende stroming van het ‘brutalisme’. Het park werd vernoemd naar de verdwenen ridderhofstede De Loo, die hier in de middeleeuwen ontstond. De Loo groeide later uit tot een buitenplaats van de Prinsen van Oranje met een beroemde dierentuin. Hier werden zeldzame dieren gehouden, waaronder twee olifanten. De troepen van Napoleon hebben later de dieren afgevoerd naar Parijs, waar de olifanten nog jaren hebben geleefd.”

image alt

Vijvers en een verbluffend uitzichtpunt

We maken een flinke sprong in de tijd. Een jaar of vijf geleden ging Park ’t Loo op de schop. Om het stedelijke Voorburg klimaatbestendig te maken, werd ruimte voor waterberging gezocht in Park ‘t Loo. Van Wieringen tekende een waterrijk en afwisselend ontwerp waarin de karakteristieke oude elementen zijn behouden. Sinds voorjaar 2018 heeft het stadspark meer vijvers en natuurvriendelijke oevers. In de vijvers drijven dierfiguren die verwijzen naar de vroegere dierentuin. De paden zijn verbeterd, er zijn nieuwe bruggetjes en een lint van kersenbomen kleurt in het voorjaar roze en verbindt de delen van het park. Kers op de taart is de heuvel met uitzichtpunt. Hierboven ervaar je een verbluffend uitzicht en het historische gewicht van deze plek. De skyline van 1750 en van 2017 is rondom uitgesneden in staal. “De betekenis van Park ‘t Loo leeft in Voorburg”, zegt Van Wieringen trots. Respect voor, en aansluiting op het park was dan ook één van de pijlers voor het ontwerp van Park070. De binnenhoven, de groene loper tussen wijk en park, de gevels van de huizen; allemaal geïnspireerd door Park ’t Loo. Opdat de nieuwe bewoners er vier seizoenen lang van mogen genieten.

Wandel de Koninklijke weg

De Koninklijke Weg – waar Park ’t Loo onderdeel van uitmaakt - is ongeveer 170 kilometer lang en loopt van Paleis Noordeinde, via Paleis Soestdijk door het Groene Hart, over de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe naar Paleis Het Loo. Op de eerste etappe tussen Paleis Noordeinde en Leidschendam wandel je door Park ‘t Loo. Meer informatie op www.koninklijkeweg.nl.

  Bekijk de woningen
  Lees meer over de voorzieningen