Twee binnentuinen met elk een eigen karakter

20 juli '18

“Een stadswijk met veel woningen en toch heel erg groen. Semi-openbare binnenhoven die je een vrij gevoel geven. Dat vind ik mooi aan Park070.” Aan het woord is Sander Rombout, landschapsarchitect bij Copijn, die samen met zijn team en de Architektenkombinatie het ontwerp maakte voor de buitenruimten. We vertellen je graag meer over de binnenhoven.

Elk seizoen iets in bloei

De binnenhoven springen hier meteen in het oog: twee grote centrale binnentuinen met elk een eigen karakter. Het binnenhof aan de noordzijde (met op de hoek het appartementengebouw) is een plek om te spelen en elkaar te ontmoeten. “Er is een gazon met een speeltoestel en een overkapte plek om bijvoorbeeld een barbecue te geven. De beplanting aan de randen – met kleine bomen, grassen en vaste planten – zijn een soort filter tussen de openbare ruimte en de privétuinen”, zegt Rombout. Het binnenhof aan de zuidzijde (met in het midden het ovale woonblok) is meer een kijktuin met  meerstammige bomen, vaste planten en paadjes. “Langs de privétuinen van het ovale woonblok maken we een soort plint met planten, zodat je ook hier privacy hebt én van het binnenhof kunt genieten.” In elk seizoen staat er wel iets in bloei en zijn er interessante bladkleuren. De binnenhoven worden verbonden met Park ’t Loo via een groene loper. “Deze loper is een uitnodiging aan de bewoners om het park in te trekken”, zegt Rombout.

>> Bekijk het hele inrichtingsplan van Copijn

Microklimaat

Tenslotte heeft de landschapsarchitect rekening gehouden met een prettig microklimaat in de binnenhoven, privétuinen en dakterrassen. “Door de aanplant van veel planten, struiken en bomen zorgen we voor voldoende schaduw en verdamping, waardoor het in Park070 koeler blijft.” Ook is rekening gehouden met forse neerslag en belasting van het riool. “Groen zit echt in het DNA van deze wijk!”

Lees het gehele artikel in het magazine
  Bekijk de zonnestudie van Park070
  Bekijk de woningen in Park070