Wonen aan Park ’t Loo

10 juli '18

Park070 wordt pal aan Park ’t Loo gerealiseerd. Met name de Parkwoningen hebben een fantastisch uitzicht op het park. De Parkwoningen met parktuin hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een tuin die direct aan het park grenst. Park ’t Loo heeft een rijke historie met een koninklijk tintje. 

image alt

De historische ‘achtertuin’ van Park070

Park 't Loo is een groen rustpunt in Voorburg en één van de groene longen van Den Haag. Het park, twee kilometer lang, maakt deel uit van een eeuwenoude groene lijn van buitenplaats Vreugd en Rust aan de Vliet naar Paleis Huis ten Bosch. Volgens oude verhalen, die teruggaan naar het begin van de achttiende eeuw, wilde de eigenaar van de buitenplaats aan de Vliet de band met de Oranjes benadrukken door zicht te houden op het woonpaleis van de prinsen, enkele kilometers verderop. Hij kocht vrij uitzicht en liet vastleggen dat op de tussengelegen weilanden niet gebouwd mocht worden. Hierdoor was vanuit Voorburg tot in de twintigste eeuw de koepel van Paleis Huis ten Bosch zichtbaar. Met dit vrije uitzicht kon de eigenaar zijn gasten imponeren.

image alt

Dierentuin

Het park werd vernoemd naar de verdwenen ridderhofstede De Loo, die hier in de middeleeuwen ontstond. De Loo groeide later uit tot een buitenplaats van de Prinsen van Oranje met een beroemde dierentuin. Hier werden zeldzame dieren gehouden, waaronder twee olifanten. De troepen van Napoleon hebben later de dieren afgevoerd naar Parijs, waar de olifanten nog jaren hebben geleefd.

Gerenoveerd park

Sinds het voorjaar van 2018 heeft het stadspark meer vijvers en natuurvriendelijke oevers. In de vijvers drijven dierfiguren die verwijzen naar de vroegere dierentuin. De paden zijn verbeterd, er zijn nieuwe bruggetjes en een lint van kersenbomen kleurt in het voorjaar roze en verbindt de delen van het park.

Lees het hele artikel in het magazine
  Bekijk de woningen
  Lees meer over de historie van Park070